
Excel VBA Temel Eğitimi
Excel'in entegre programlama dili olan VBA (Visual Basic for Applications) formüllerinizi otomatikleştiren makrolar oluşturmanıza olanak tanıyan oldukça etkili ve bir o kadar da kolay araçtır. Bu makalede, özellikle Excel VBA'ya yeni öğrenmeye başlayanlar için, Excel VBA'nın en temel 10 konusunu maddeler halinde listeledik. Burdaki bilgiler sağlam bir temel atmanıza ve daha karmaşık kodlar yazmanıza yardımcı olacaktır.
- Geliştirici Sekmesini Etkinleştirme
- Buton Oluşturma
- Excel VBA ile Kod Yazmaya Başlama.
- Döngüler ve Koşullu İfadeler
- Excel VBA Fonksiyonlar
- VBA ile Excel Nesneleri
- Hata Yönetimi
- Temel Makro Formülleri
- Excel VBA ile Grafikler
- Kullanıcı Formları
Excel'de makro oluşturmanın ilk adımı, kodlarını yazacağımız menülerin bulunduğu Geliştirici sekmesini aktif etmektir. Bu sekme varsayılan olarak devre dışı gelir, bu nedenle çoğunlukla aktif etmek gerekmektedir.
Bu linkten , geliştirici sekmesinin nasıl aktifleştirileceğine ulaşabilirsiniz.
Geliştirici sekmesini aktif hale getirdikten sonraki ikinci adım, yazmış olduğunuz makroları çalıştırmak için bir sayfanıza buton ya da butonlar eklemektir. Excel'de çeşitli yöntemlerle buton eklemek mümkündür. Bu linkten buton oluşturmayı ve bu butonlara makro atamayı detaylı bir şekilde öğrenecebilirsiniz
Bu bölümde artık kod yazmaya başlıyoruz. İlk önce Geliştirici sekmesi altında yer alan VBA Düzenleyicisi menüsü anlatılacaktır. Sonrasında makro yazarken ihtiyaç duyacağınız en temel komutlar gösterilecektir. Bu linkten ilgili makaleye ulaşabilirsiniz
Döngüler ve koşullu ifadeler VBA'daki en çok kullanılan en temel işlevlerdendir. Projelerinizde sıklıkla kullanacağınız bu komutları daha detaylı olarak öğrenmek için bu linki kullanınız.
Excel VBA fonksiyonları, belirli işlemleri gerçekleştiren ve tekrar kullanılabilen kod bloklarıdır. Excel VBA kullanıcılara işlemleriniz için kendi fonksyionlarınızı oluşturmanıza olanak tanır, Bu linkten ilgili Excel VBA fonksiyonları ulaşabilirsiniz.
Excel VBA nesneleri, Excel'deki hücreler, satırlar, sütunlar ve sayfalara referans vermenizi sağlar. 3. Bölümde giriş yaptığımız bu konuya bu başlık altında daha detaylı değinilmiştir. Bu linkten ilgili Excel VBA nesneleri sayfasına ulaşabilirsiniz.
Kod yazmak zahmetli bir süreçtir ve süreç hata yaparak öğrenilmektedir. Hata yönetimi, VBA kodunuzda bir şeyler ters gittiğinde bununla başa çıkmanın ve programın çökmesini önlemenizi sağlayacaktır. Bu linkten hata yönetimi bölümüne ulaşabilirsiniz.
Bu kısımda karmaşık olmayan ve basit işlemleriniz için sıklıkla kullanabileceğiniz en temel makro formülleri yer almaktadır. Bu linkten ilgili bölüme ulaşabilirsiniz.
Grafikler verilerinizi görselleştirmenin ve sunmanın en etkili araçlarındandır. Bu bölüm altında Excel VBA kapsamındaki değişik grafik türlerinin kodlarını ve kullanımlarını bulabilirsiniz. Bu linkten Excel VBA grafikler sayfasına ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı formları ya da Userformlar, kodlarınız için arayüz oluşturmanızı sağlayan araçlardır. Makrolarınızı gerçek birer programa dönüştürecek olan bu formlar ile ilgili daha detaylı bilgiler için linki kullanınız.
Yorumlar