
Excel Makro Yazma - Başlangıç
İçindekiler
- VBA Düzenleyicisini Açma
- Proje Gezgini Bölmesi Nedir?
- Excel Makro Yazma için Modül Ekleme
- Excel Makro Yazma - Kod Yazmaya Başlama
- Değişkenler
- Hücre Referansları
- Kod Açıklamaları
VBA Düzenleyicisini Açma
Proje Gezgini Bölmesi Nedir?
Excel Makro Yazma için Modül Ekleme
Excel Makro Yazma - Kod Yazmaya Başlama
- VBA kodu yazarken, her bir işlem için bir Sub (subroutine) başlatılır ve işlemin bitiminde End Sub ile kapatılır.
- VBA'da, her bir makro (subroutine) belirli bir isimle tanımlanır. Aşağıdaki örnekte, Makroadi() makroya verdiğiniz isimdir. Bu isim, makronun ne işe yaradığını anlamanızı sağlar ve Excel içinde bu makroyu çağırırken kullanılır. İsimler kullanıcılar tarafından belirlenir ve ismin ne olduğu uygun karakterler kullandıldığı sürece kodu etkilemez.
Değişkenler
- Integer: Tam sayılar (örneğin, 1, -3).
- String: Metin (örneğin, "Merhaba", "Excel").
- Double: Ondalıklı sayılar (örneğin, 3.14, -1.5).
- Boolean: Doğru (True) veya Yanlış (False).
- Variant: Her türde veri saklar (esnek, genel amaçlı).
- Object: Excel nesneleri (örneğin, çalışma sayfaları, hücreler).
Hücre Referansları
- Range: Hücreyi doğrudan ismiyle seçer. Örneğin; Range("B1").Value = 100 ' B1 hücresine 100 değeri yazdırır.
- Cells: Satır ve sütun numarasını belirterek hücreyi seçer (örneğin,
Cells(1, 2)
B1 hücresini ifade eder). Kod Açıklamaları
VBA Düzenleyicisi, Excel'deki makroları yazıp düzenlemek için kullanılan özel bir ortamdır. VBA kodlarını yazmaya başlamak için, önce Geliştirici sekmesindeki Visual Basic butonuna tıklayarak VBA Düzenleyicisini açmanız gerekir. Bu, ayrı bir pencere olarak açılacak ve burada yazdığınız tüm makro kodlarını düzenleyebilirsiniz.
Geliştirici sekmeniz açık değilse linkteki adımları takip ediniz.

VBA Düzenleyicisi, yazdığınız kodları doğrudan çalıştırmanıza, hataları tespit etmenize ve makrolarınızı düzenlemenize olanak tanır. Ayrıca, yazdığınız koda özel araçlar ve işlevler de sunar, bu sayede daha verimli bir şekilde makro yazabilirsiniz.
Düzenleyici penceresinde, sol tarafta Proje Gezgini kısmı yer alır. Burada, açık olan Excel dosyanızdaki tüm çalışma kitaplarını ve modülleri görebilirsiniz. Aşağıdaki resimde 1. kısımda proje penceresi, 2 numaralı kısımda ise makro yazma bölümü görülmektedir.

Kod yazmaya başlamak için bir modül ya da User Form eklemeniz gerekmektedir. Bunu yapmak için, Ekle ya da Insert menüsünden Modül seçeneğini tıklayabilirsiniz. Bu, yeni bir modül açacak ve burada VBA kodlarını yazmaya başlayabilirsiniz.

Modül ekleme işlemi tamamlandıktan sonra boş bir kod yazma penceresi açılacaktır. Bu kısım makro yazma işleminin yapıalcağı alandır.
Artık kod yazmaya hazırız ancak makro yazma işlemine başlamadan önce, çok karşılaşacağınız bazı temel kavramların öğrenilmesi önemlidir.

Makrolar genellikle verilerin saklanabilmesi için değişkenlere ihtiyaç duyar. Değişken, bilgisayar programlarında veriyi saklamak için kullanılan bir isimdir. Veriler, bu değişkenlere atanır ve programın farklı yerlerinde kullanılabilir.
Değişkeni tanımlamak için VBA'da Dim (Dimension) anahtar kelimesi kullanılır. Bu komut, değişkenin adını ve türünü belirtmek için kullanılır. Aşağıdaki resimde bir değişkenin nasıl tanımlandığına dair kısa bir örnek gösterilmektedir:
Aşağıdaki örnekte sayı isimli bir değişken tanımlanmıştır ve bu değişken "5"'e eşitlenmiştir. Artık, kod içerisinde herhangi bir yere "sayı" ifadesini yazdığımız zaman excel bunun 5 olduğunu anlayacak ve ona göre işlem yapacaktır. Değişken kullanımı makrolara esneklik ve dinamiklik kazandırır.

Aşağıda en çok kullanılan değişken kategorileri yer almaktadır
Excel'de makro oluştururken en sık karşılaşacağınız bir diğer kod grubu hücre referansları olacaktır. Excel'de hücrelere direkt olarak B1, B2 gibi adreslerle ulaşırız. Bu, görsel arayüzdeki kullanıcı dostu bir yaklaşımdır. VBA'da ise, hücrelere Range veya Cells komutlarıyla erişirsiniz. Burada, daha esnek bir yaklaşım kullanılır çünkü hücrelere ulaşırken satır ve sütun numarası veya hücre adresi üzerinden işlem yapabilirsiniz.
Aşağıdaki örnekte A1 hücresine merhaba, B1 hücresine ise VBA yazdırılmıştır.

Kod içerisindeki, yeşil renkli açıklamalar, VBA'da yorum satırları olarak adlandırılır ve ' (tek tırnak) sembolüyle başlar. Kodun ne yaptığını açıklamak için kullanılır, ancak programın çalışmasına etki etmez.

Bu makalede, VBA düzenleyicisini açma, modül oluşturma ve makro yazma ile ilgili sub, değişkenler, hücre referansları ve kod açıklamaları gibi en temel konular anlatılmıştır artık daha karmaşık makro yazma fonksiyonlarının öğrenilmesine geçilebilir.
Yorumlar