0EA10E8F8E301EE491FF283718A648DD Excel Makro Yazma | Temel Excel

Excel Makro Yazma

Excel Makro Yazma sürecine başlamak için temel konular: VBA düzenleyicisi, sub ve değişkenler, hücre referansları ve kod açıklamaları ile adım adı
Excel Makro Yazma sürecine başlamak için temel konular: VBA düzenleyicisi, sub ve değişkenler, hücre referansları ve kod açıklamaları ile adım adı Excel Makro Yazma

Excel Makro Yazma - Başlangıç

İçindekiler

  1. VBA Düzenleyicisini Açma

  2. VBA Düzenleyicisi, Excel'deki makroları yazıp düzenlemek için kullanılan özel bir ortamdır. VBA kodlarını yazmaya başlamak için, önce Geliştirici sekmesindeki Visual Basic butonuna tıklayarak VBA Düzenleyicisini açmanız gerekir. Bu, ayrı bir pencere olarak açılacak ve burada yazdığınız tüm makro kodlarını düzenleyebilirsiniz.

    Geliştirici sekmeniz açık değilse linkteki adımları takip ediniz.

    Excel Makro Yazma - Visual Basic Düzenleyicisi

    VBA Düzenleyicisi, yazdığınız kodları doğrudan çalıştırmanıza, hataları tespit etmenize ve makrolarınızı düzenlemenize olanak tanır. Ayrıca, yazdığınız koda özel araçlar ve işlevler de sunar, bu sayede daha verimli bir şekilde makro yazabilirsiniz.

  3. Proje Gezgini Bölmesi Nedir?

  4. Düzenleyici penceresinde, sol tarafta Proje Gezgini kısmı yer alır. Burada, açık olan Excel dosyanızdaki tüm çalışma kitaplarını ve modülleri görebilirsiniz. Aşağıdaki resimde 1. kısımda proje penceresi, 2 numaralı kısımda ise makro yazma bölümü görülmektedir.

    Excel Makro Yazma - Modül oluşturma
  5. Excel Makro Yazma için Modül Ekleme

  6. Kod yazmaya başlamak için bir modül ya da User Form eklemeniz gerekmektedir. Bunu yapmak için, Ekle ya da Insert menüsünden Modül seçeneğini tıklayabilirsiniz. Bu, yeni bir modül açacak ve burada VBA kodlarını yazmaya başlayabilirsiniz.

    Excel Makro Yazma - Modül Ekleme
  7. Excel Makro Yazma - Kod Yazmaya Başlama

  8. Modül ekleme işlemi tamamlandıktan sonra boş bir kod yazma penceresi açılacaktır. Bu kısım makro yazma işleminin yapıalcağı alandır.

    Artık kod yazmaya hazırız ancak makro yazma işlemine başlamadan önce, çok karşılaşacağınız bazı temel kavramların öğrenilmesi önemlidir.

    • VBA kodu yazarken, her bir işlem için bir Sub (subroutine) başlatılır ve işlemin bitiminde End Sub ile kapatılır.
    • VBA'da, her bir makro (subroutine) belirli bir isimle tanımlanır. Aşağıdaki örnekte, Makroadi() makroya verdiğiniz isimdir. Bu isim, makronun ne işe yaradığını anlamanızı sağlar ve Excel içinde bu makroyu çağırırken kullanılır. İsimler kullanıcılar tarafından belirlenir ve ismin ne olduğu uygun karakterler kullandıldığı sürece kodu etkilemez.
    • Excel Makro Yazma - Sub ve End Sub
    • Değişkenler

    • Makrolar genellikle verilerin saklanabilmesi için değişkenlere ihtiyaç duyar. Değişken, bilgisayar programlarında veriyi saklamak için kullanılan bir isimdir. Veriler, bu değişkenlere atanır ve programın farklı yerlerinde kullanılabilir.

      Değişkeni tanımlamak için VBA'da Dim (Dimension) anahtar kelimesi kullanılır. Bu komut, değişkenin adını ve türünü belirtmek için kullanılır. Aşağıdaki resimde bir değişkenin nasıl tanımlandığına dair kısa bir örnek gösterilmektedir:

      Aşağıdaki örnekte sayı isimli bir değişken tanımlanmıştır ve bu değişken "5"'e eşitlenmiştir. Artık, kod içerisinde herhangi bir yere "sayı" ifadesini yazdığımız zaman excel bunun 5 olduğunu anlayacak ve ona göre işlem yapacaktır. Değişken kullanımı makrolara esneklik ve dinamiklik kazandırır.

      Excel Makro Yazma -Değişkenler

      Aşağıda en çok kullanılan değişken kategorileri yer almaktadır

      • Integer: Tam sayılar (örneğin, 1, -3).
      • String: Metin (örneğin, "Merhaba", "Excel").
      • Double: Ondalıklı sayılar (örneğin, 3.14, -1.5).
      • Boolean: Doğru (True) veya Yanlış (False).
      • Variant: Her türde veri saklar (esnek, genel amaçlı).
      • Object: Excel nesneleri (örneğin, çalışma sayfaları, hücreler).
    • Hücre Referansları

    • Excel'de makro oluştururken en sık karşılaşacağınız bir diğer kod grubu hücre referansları olacaktır. Excel'de hücrelere direkt olarak B1, B2 gibi adreslerle ulaşırız. Bu, görsel arayüzdeki kullanıcı dostu bir yaklaşımdır. VBA'da ise, hücrelere Range veya Cells komutlarıyla erişirsiniz. Burada, daha esnek bir yaklaşım kullanılır çünkü hücrelere ulaşırken satır ve sütun numarası veya hücre adresi üzerinden işlem yapabilirsiniz.

      • Range: Hücreyi doğrudan ismiyle seçer. Örneğin; Range("B1").Value = 100 ' B1 hücresine 100 değeri yazdırır.
      • Cells: Satır ve sütun numarasını belirterek hücreyi seçer (örneğin, Cells(1, 2) B1 hücresini ifade eder).

      Aşağıdaki örnekte A1 hücresine merhaba, B1 hücresine ise VBA yazdırılmıştır.

      Excel Makro Yazma -Değişkenler
    • Kod Açıklamaları

    • Kod içerisindeki, yeşil renkli açıklamalar, VBA'da yorum satırları olarak adlandırılır ve ' (tek tırnak) sembolüyle başlar. Kodun ne yaptığını açıklamak için kullanılır, ancak programın çalışmasına etki etmez.

      Excel Makro Yazma -Değişkenler

Bu makalede, VBA düzenleyicisini açma, modül oluşturma ve makro yazma ile ilgili sub, değişkenler, hücre referansları ve kod açıklamaları gibi en temel konular anlatılmıştır artık daha karmaşık makro yazma fonksiyonlarının öğrenilmesine geçilebilir.

Sonraki Konular

Alakalı Makaleler

Yorumlar

Ad

Blender,1,Excel,6,Excel Business,1,Excel Formülleri,29,Excel Hataları,1,Excel İki Sayı Arasındaki Değerleri Sayma,1,Excel İki Tarih Arasında Kalan Hücrelerin Sayısı,1,EXCEL KAÇINCI FONKSİYONU,1,EXCEL TEMEL KOMUTLAR,1,Excel VBA,40,Excel Yuvarlama,1,Fomüller,1,Hızlı Excel Öğrenme Stratejileri,1,Kısayollar,2,Komutlar,5,otomatik veri hesaplama excel,1,Temel Bilgiler,10,
ltr
item
Temel Excel: Excel Makro Yazma
Excel Makro Yazma
Excel Makro Yazma sürecine başlamak için temel konular: VBA düzenleyicisi, sub ve değişkenler, hücre referansları ve kod açıklamaları ile adım adı
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk_ArxlV57M9F-O7y9JYX3smd67CGdh1LgX0hJa3c-DHXWGCsZR0qmOXZqhAXia7UYK4zIFytcmwqfjEaO5uDr2GZryE1eKUjGEMV3fKbqkPEGTENMffAevrnnGp7aVCYrP5t2DHHLa3No3zugYD9uQBCzvkJT4X0jzH1knh9Rlu0stdNmNsH4hong5jQ3/s1152/Level-6.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk_ArxlV57M9F-O7y9JYX3smd67CGdh1LgX0hJa3c-DHXWGCsZR0qmOXZqhAXia7UYK4zIFytcmwqfjEaO5uDr2GZryE1eKUjGEMV3fKbqkPEGTENMffAevrnnGp7aVCYrP5t2DHHLa3No3zugYD9uQBCzvkJT4X0jzH1knh9Rlu0stdNmNsH4hong5jQ3/s72-c/Level-6.png
Temel Excel
https://www.temelexcel.com.tr/2024/11/excel-makro-yazma.html
https://www.temelexcel.com.tr/
https://www.temelexcel.com.tr/
https://www.temelexcel.com.tr/2024/11/excel-makro-yazma.html
true
5200729500210671174
UTF-8
Loaded All Posts Yazı Bulunamadı Hepsini Göster Devamı... Cevapla Cancel reply Sil By Ana Sayfa Sayfalar Yayınlar Hepsini Göster Sizin için Tavsiye Edilenler Etiket Arşiv Arama Tüm Yayınlar Aramanızla Eşleşen Bir Yayın Bulunamadı Ana Sayfa Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzt Paz Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Şimdi 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan eski Takipçiler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler