
Excel Aşağı Yuvarlama
Excel'de bir sayıyı aşağıya yuvarlamak için AŞAĞIYUVARLA(sayı; sayı_rakamlar) fonksiyonunu kullanabilirsiniz. 'Sayı' alanına yuvarlamak istediğiniz sayıyı, 'sayı_rakamlar' alanına ise yuvarlamak istediğiniz ondalık basamağı girin. "0" girerseniz sayı en yakın tam sayıya, negatif değer girerseniz ondalık noktadan sola doğru yuvarlanır.
AŞAĞIYUVARLA Fonksiyonu Nedir?
AŞAĞIYUVARLA fonksiyonu, bir sayıyı belirli bir ondalık basamağa veya tam sayıya yuvarlamak için kullanılır. Bu fonksiyon, her zaman belirtilen değeri en yakın küçük sayıya yuvarlar.
Excel Aşağı Yuvarlama - Uygulama Adımları ve Örnekler
Excel Aşağı Yuvarlama - Formülü Açma
Excel Aşağı Yuvarlama - Rakamları Tam Sayıya Yuvarlama
Excel Aşağı Yuvarlama - Rakamları Virgülden Sonra Bir Ondalık Basamağa Yuvarlama
Excel Aşağı Yuvarlama - Rakamları Virgülden Sonra İki Ondalık Basamağa Yuvarlama
Excel Aşağı Yuvarlama - Virgülün Solundaki Sayıların Yuvarlanması
Excel Aşağı Yuvarlama - Diğer Formüllerle Birlikte Kullanımı
Boş bir hücreye tıklayın ve klavyede eşittir işaretine basın ve AŞAĞIYUVARLA yazıp yuvarlak parantez açın "(". Ya da aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Formüller sekmesi altında yer alan Matematik ve Trigonometri kategorisini seçin ve AŞAĞIYUVARLA formülünü bulun.

Sayılar eğer tam sayıya yuvarlanmak isteniyorsa sayı_rakamlar değişkeni sıfır "0" olarak girilmelidir.
Sonuç 105 olarak döndürülecektir.
Eğer sayı_rakamlar sayısı yerine 1 yazılırsa, sayı virgülden sonra bir ondalık basamak olacak şekilde yuvarlanır. Aşağıdaki resimde 105,888 sayısı; aşağı doğru virgülden sonra bir ondalık basamağa 105,8 şeklinde yuvarlanmıştır.

Eğer sayı_rakamlar sayısı yerine 2 yazılırsa, sayı virgülden sonra iki ondalık basamak olacak şekilde yuvarlanır. Aşağıdaki resimde 105,888 sayısı; aşağı doğru virgülden sonra iki ondalık basamağa 105,88 şeklinde yuvarlanmıştır.

Eğer sayı_rakamlar olarak eksi sayılar yazılırsa virgülün solundaki sayılar yuvarlanır. Aşağıdaki resimde 105,888 sayısı 100 olacak şeklinde aşağı yuvarlanmıştır.

iğer fonksiyonların sonuçlarını aşağı yuvarlamak için AŞAĞIYUVARLA fonksiyonunu, bu fonksiyonların içine dahil edebilirsiniz. Örneğin, ORTALAMA fonksiyonu ile bir dizi değerin ortalamasını hesapladıktan sonra, AŞAĞIYUVARLA fonksiyonunu kullanarak bu sonucu belirli bir ondalık basamağa yuvarlayabilirsiniz.
Formülün yazımı =YUVARLA(ORTALAMA(C3:C6);1) şeklindedir. En dışta AŞAĞIYUVARLA fonksiyonu yer almaktadır, iç kısımda ise ORTALAMA formülü bulunmaktadır. Dolayısıyla önce ortalama alma işlemi yapılacak daha sonra çıkan sonuç yuvarlanacaktır.

Sonuç
Excel'in AŞAĞIYUVARLA fonksiyonu, sayıları istediğiniz doğrultuda, her zaman aşağıya yuvarlamanızı sağlar. Bu fonksiyon, virgülün sağındaki ondalık basamağı belirtilen değere göre yuvarlamak için idealdir. Ayrıca, negatif sayılarla çalışırken, virgülün solundaki basamakları da istenilen doğrultuda aşağıya yuvarlayabilirsiniz.
Bu makalede, AŞAĞIYUVARLA fonksiyonunun kullanımını ve "sayı_rakam" parametresi ile hangi yuvarlama seçeneklerinin kullanılabileceğini detaylı bir şekilde ele aldık. Pozitif tam sayılar ondalık basamağı belirlerken, sıfır değeri en yakın tam sayıya yuvarlar ve negatif sayılar virgülün solundaki basamakları aşağıya yuvarlar. Bu sayede, Excel’de sayılar üzerinde daha hassas ve kontrollü yuvarlama işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Yorumlar